Η διαφάνεια οδηγεί σε καλύτερη απόδοση - Νέα οδηγία της ΕΕ για δημοσιοποίηση των μη- χρηματοοικονομικών στοιχείων

European UnionΣτις 15 Απριλίου, 2014 , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, οδηγία σχετικά με δημοσιοποίηση μη οικονομικών πληροφοριών και πολυμορφία στα Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων εταιρειών και ομίλων . Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές , κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως το 2016 . Οι πρώτες αναφορές σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτές θα πρέπει να εκδοθεί το 2017 . Περίπου 6 000 μεγάλες εταιρείες και ομάδες σε όλη την ΕΕ θα επηρεαστούν από το νέα οδηγία σχετικά με τη καταβολή των μη οικονομικών επιδόσεων.

Την οδηγία συνοδεύει « Μια ανανεωμένη στρατηγική 2011-2014 για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη » που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και στο σχέδιο δράσης για το εταιρικό δίκαιο και την εταιρική διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Θα ισχύει για τις μεγάλες οντότητες δημοσίου συμφέροντος , όπως εγγεγραμμένες εταιρείες και τράπεζες , ασφαλιστικές εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους που υπερβαίνουν είτε ένα σύνολο ισολογισμού ύψους 20 εκατ. ευρώ ή καθαρό κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τις πληροφορίες οι εταιρείες θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν στην ετήσια έκθεση τους:

  • πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές , τους κινδύνους και τα αποτελέσματα , περιλαμβανομένης της δέουσας επιμέλειας (due diligence) που εφαρμόζουν και οι σχετικοί μη- οικονομικοί δείκτες απόδοση σχετικά με:
  • περιβαλλοντικές πτυχές,
  • κοινωνικά θέματα και που σχετίζονται με τους εργαζόμενους,
  • σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θέματα της δωροδοκίας,
  • πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια των διευθυντών : πληροφορίες για την πολιτική πολυμορφία τους , καλύπτοντας την ηλικία , το φύλο , τη γεωγραφική πολυμορφία , και το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο . οι Γνωστοποιήσεις θα καθορίζονται τους στόχοι της πολιτικής αυτής, πώς εφαρμόζεται , και ποιά τα αποτελέσματα της

Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να συμμορφωθούν ή να εξηγήσουν όντας πιο ευέλικτες , για αποκαλύψουν τις σχετικές πληροφορίες με τον τρόπο οι ίδιες θεωρούν πιο χρήσιμο.

Η υποβολή εκθέσεων εταιρειών σχετικά με την ΕΚΕ ή θέματα αειφορίας μπορούν ήδη να χρησιμοποιήσουν στις εκθέσεις τους όπως φαίνεται και στο παράρτημα της ετήσιας έκθεσης- απολογισμού με την προϋπόθεση ότι η έκθεση αντιστοιχεί στο ίδιο οικονομικό έτος και καλύπτει τουλάχιστον το ίδιο περιεχόμενο που απαιτείται από την οδηγία.

Το πιο σημαντικό είναι : Η οδηγία της ΕΕ προτείνει τη χρήση διεθνών ή εθνικών κατευθυντήριων γραμμών , συνιστώντας το UN Global Compact , ISO 26000 , ή τον Κώδικα Βιωσιμότητα της Γερμανίας (GRI).

Μη ευρωπαϊκές εταιρείες επίσης θα επηρεαστούν από αυτό , καθώς θα είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν εκθέσεις σύμφωνα με το νέο νόμο , όταν ένα τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού ή στην πώληση απευθύνεται για την ευρωπαϊκή αγορά . Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πιθανόν να ζητήσουν από τους προμηθευτές τους να αναφέρουν πληροφορίες ανάλογα , έτσι ώστε να μπορούν να διοχετεύουν τις πληροφορίες στο δικό τους σύστημα αναφοράς.